6 OLIKA STADIER AV FIBROMYALGI. DU MÅSTE VARA MEDVETEN OM

Steg 1

Du har börjat känna smärta och trötthet mer än någonsin, du är inte säker på vad som händer, men du gör ont och du är trött. Du kan ha ett jobb, du kan göra det hela dagen, men du vet att något är fel … så det är något du ska börja leta efter.

steg 2

Du har smärta mycket, ibland tar du en antiinflammatorisk medicin eller vad du har. Du får inte mycket lättnad, och du har accepterat det faktum att det är något du kommer att ha ett tag. du känner dig mycket smärta och du är utmattad nästan varje dag, men för det mesta fortsätter du och håller ett jobb, kan fortfarande gå till evenemang, spendera tid med dina vänner och kära och ha det bra här och där.

steg 3

Du har konstant ont, du är ständigt trött, du undrar om du fortfarande kan fungera normalt igen. Du funderar på att du inte arbetar, för att du inte har den energi du redan har, du kommer hem från jobbet och allt du kan göra är vila. Du måste vägra inbjudningar, du har ingen energi och du måste vila bara för att komma tillbaka imorgon. I detta skede börjar du känna dig ensam, och fler och fler människor börjar tänka att du klagar för mycket. Det här steget kan ta lång tid, kanske år.

Steg 4

Du har smärta hela tiden, de goda dagarna är få. Du kallar för sjukarbete mer än du ens gör det. Du är i sängen en bra del av dagen. När du har en bra dag utnyttjar du det och gör så mycket som möjligt, allt du har lämnat under de senaste veckorna pundar dig själv på dagen och vet att imorgon kommer du att betala för det. Dina fläckar varar i dagar. Vid den här tiden gör dina vänner planer utan dig, de vet redan dina ursäkter och är ganska säkra på att du inte kommer att kunna gå med. Din familj börjar tänka att du använder fibromyalgi som en ursäkt för att inte göra saker, för steg 1-3 kunde du göra mycket av vad du inte kan göra nu. De tror att du använder din sjukdom som en ursäkt, du känner dig ensam, isolerad, orolig, känslomässig, ledsen. Detta steg kan vara i åratal.

steg 5

Du har redan blivit tacksam eller lämnat ditt jobb, du ställer frågor om permanent funktionshinder och hur lång tid det tar att få det. Du har hört skräckhistorier om att människor förnekas och processen tar år. Du har problem med att få träffar träffas. Kanske har en person som tar hand om dig. Du spenderar mycket av din dag i sängen, även om du alltid utnyttjar den här dagen en bra tid. Du är dålig, väldigt dålig, du gråter mycket, du känner dig som en fånge i din egen kropp. Nu har du redan förklarat för dina vänner att det alltid känns bra att bli inbjuden, även om du inte åker dit. Du har funnit att de enda personer som kan relatera till dig befinner sig i en liknande situation.

Steg 6 (slutfasen)

Du kan eller kanske inte alltid väntar på invalidpensionen. Du kan inte hålla ett jobb. Fibromyalgi är nu din livsstil, de flesta av dina vänner leva med fibromyalgi själva, allt du gör tar all din dyrbara energi, enkla dagliga sysslor som du tog för givet i ett tidigt skede, gå till badrummet, tvätta håret, ta en dusch, klä på dig, snöra dina skor och ta allt du kan ge. Du är irriterad av håret eller kläder kontakt med huden, du har ingen energi eller lust att sätta “ditt ansikte” innan du går ut, ingen energi för att hålla ett rent hus. Med alla läkemedel du tar eller har försökt, handlar du om biverkningar och konstant smärta.

Du är en människa och gillar fortfarande vissa saker, som att titta på TV. Du försöker hålla dig uppdaterad om alla nyheter om fibromyalgi, i hopp om att de närmar sig att hitta ett botemedel. De flesta av dina gamla vänner finns inte längre, de har saker att göra. Du behöver mycket vila. Det är lätt att känna sig överväldigad i det här skedet, eftersom saker hänger sig omkring dig: räkningar, tvätt, disk. Du gör lite varje dag, du pressar dig själv så att du inte känner att din dag har gått vilse i sängen, du känner dig skyldig att du inte längre drar din egen vikt i huset. Dina barn, make eller familj gör saker för dig mer än någonsin. De försöker göra det på ett bra sätt,Dessutom vet du mer om fibromyalgi i detta skede, din egen läkare och i princip skrattar när du försöker med ett nytt läkemedel. Du är hopplös, samma övning som tidigare, samma resultat, ingenting tillåter mycket.

Det ursprungliga meddelandet som inspirerade denna sida skrevs av Angela Wise och publicerades på hennes sida 2014.

av klokt – Angela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *