fibromialgia och allodyni

Om du vill förstå allodyni och fibromyalgi,

Försök att föreställa sig en värld där den mjuka touchen av en älskad hand orsakar outhärdlig smärta. I denna värld, sätta på en skjorta, släppa en hink med is på armen eller en vänlig kittlande kan orsaka extrema obehag eller smärta. För människor som lider av ett tillstånd som kallas allodyni, dessa erfarenheter sker regelbundet. Den grundläggande definitionen av villkoret är smärta som uppstår från situationer som normalt inte bör orsaka smärta.
Allodyni kan vara ett svårt symptom eftersom den smärta som drabbar vissa patienter inte orsakas av en känd mekanism för smärta som identifierats idag av hälso-och sjukvårdspersonal. Sensorielsspecific neuroner tros orsaka smärta, och dessa nervceller kan variera från en person till en annan. I de flesta fall, smärtan är relaterad till fibromyalgi eller hyperaktiva nerver nära ytan av huden.

Vi vet att med fibromyalgi, hyperaktiva nerver och nervändar kan förvärra denna typ av symtom. Du kanske upptäcker att du är mer känslig i dina extremiteter (händer, fötter, armar och ben). Dessutom kan ditt ansikte eller huvud vara ett annat område för symtom på allodyni.
Typer av allodyni allodyni påverkar vissa personer med fibromyalgi, men det blir också ett problem för många människor med diabetes, kroniskt trötthetssyndrom och kronisk migrän. Inte bara kan orsaken till smärta varierar, men symptomen kan också variera. För närvarande finns det fyra typer av allodyni: taktil allodyni: smärta orsakas av ljus kontakt. Något så enkelt som att ligga på sängen eller sätta på kläder kan orsaka otroligt obehag.
Mekanisk allodyni: smärta orsakas av den lätta rörelsen av objekt på huden. Föreställ borsta dina axlar med en älskad i korridoren och leende i smärta.
Termisk allodyni: kroppen reagerar överdrivet när den utsätts för värme eller kyla. Till exempel, en is kub som knappt vidrör huden kan orsaka extrem smärta eller en solig dag kan orsaka outhärdlig obehag för huden även utan förbränning.
Statisk allodyni: är en form av mekanisk allodyni som är resultatet av det ljus tryck som appliceras på huden. Ett finger som vidrör huden får inte orsaka smärta, men någon som lätt fattar armen kan känna sig extremt obekväm.

Symptomen på dessa tillstånd kan variera från en liten olägenhet för en försvagande smärta som gör vardagen svår att hantera. Vissa människor kan uppleva symtom kontinuerligt som besvär komma och gå för andra. En person kan beskriva smärtan som en känsla av stift och nålar, medan det är en ren smärta för den andra. Variansen av sjukdomen, liksom den okända orsaken, gör en av de största medicinska mysterier som drabbar människor som lider av fibromyalgi idag.

Eftersom det inte finns något botemedel för allodyni och fibromyalgi, patienter arbetar vanligtvis nära med vårdpersonal för att hantera symtomen på sjukdomen på ett så effektivt sätt som möjligt. Vi kan också vara medvetna om livsstilar som förvärrar symtomen.
Till exempel, en person med extrem känslighet för värme kan behöva för att undvika varm duschar eller spendera alltför mycket tid utanför i värmen. Om du är känslig för kyla, skulle det vara bra att hålla värmen alltid med en tröja, handskar eller en hatt, allt som hjälper dig att undvika kylan, vilket kan orsaka en ökning eller en ökning av vissa personer med fibromyalgi. symptom
För dem som är känsliga för beröring på grund av allodyni och fibromyalgi, kan det vara bra att använda ett minimum av kläder med en extremt mjuk och lätt tyg. Vintern kan vara svårt. Den “överlappning ” fungerar inte alltid lika bra för fibros kroppen på grund av känsligheten hos vikten på huden och kroppen. Alltför många lager i den övre delen av kroppen kan också flytta halsen något framåt, vilket orsakar en verklig smärta i halsen, bokstavligen!
Min erfarenhet med allodyni och fibromyalgi
Låt mig ge er ett exempel på hur jag personligen känner detta symptom. Nu skulle jag tillskriva min erfarenhet mer till vad vi kallar “Thermal allodyni ” som beskrivs tidigare i de typer av allodyni. Även i mitt fall, det är inte bara temperatur, det är en kombination av någon typ av toxin i luften/miljön och sedan vad som händer mig är en känsla av extrem kyla i mina händer, mina fötter eller runt mitt huvud.
Låt oss säga att jag är utsatt för något som liknar en giftig luftfräschare som mättar luften, eller en stark gas lukt från någon, och även om det inte händer varje gång jag är utsatt, det skapar en mycket obehaglig känsla där mina händer blir för långt bort från Ides och det känns som det finns nålar strax under ytan av min hud och sedan på ytan, det känns kallt.
Jag undviker alltid att använda flytande handtvålar på offentliga platser av denna anledning, eftersom de starka gifter och doften av tvål omedelbart kommer att orsaka detta symtom. Jag kan nästan alltid tillskriva denna känsla till något som jag just har förklarat, men inte för alla, så jag ville se hur detta symptom skulle kunna “aktiveras ” på ett annat sätt som inte nödvändigtvis förklaras i de typer av allodyni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *