vad är fibromyalgi? Hur är symtomen och behandlingen?

fibromyalgi Ett av de problem som vi ofta hör om de senaste åren är en av de sjukdomar som ökar i takt med modernisering. Vad är indikationen på fibromyalgi? Hur är behandlingen klar?

Vårt liv fortsätter att vara omgivet av den moderna världens välsignelser. Med intelligenta byggnader, utveckling av teknik är det ingen tvekan om att vårt liv blir enklare. Medan medaljongen gör denna sida le, på andra sidan är det negativa effekterna av det moderna livet på vår hälsa. Sjukdomar sprider sig, diversifierar … Taksim Acibadem sjukhus fysisk terapi och rehabiliteringsspecialist Prof. Dr. Ferda Ozdemir säger att fibromyalgi är en sjukdom av känsliga, perfektionistiska, mycket känsliga människor …

Fibromyalgi, som påverkar ekonomin, näringslivet och vardagen negativt och definieras som “åldersgamla sjukdomar”, är ett vanligt problem som påverkar 3-6 procent av världens befolkning. Däremot definieras sjukdomen som ett allmänt syndrom snarare än ett enda klagomål, tillsammans med ett brett spektrum av problem som kallas utbredd muskelsmärta, huvudvärk, trötthet, trötthet, sömnstörningar, depressiva episoder och ibland spastisk kolit.

Enligt statistiken som gjorts i Amerika är verksamheten på andra plats efter hjärtsjukdomar, i storleksordningen de högsta kostnadssjukdomarna, eftersom det leder till förlust av makt. Professor Dr. Ferda Ozdemir påminner oss om att det trots det ökande förekomsten av problemet inte är lätt att diagnostisera fibromyalgi. Endast en av de tre patienterna får rätt diagnos och behandlingen börjar. Men eftersom det påverkar många system, förutom tålamod krävs också beslutsamhet och tvärvetenskaplig inriktning vid behandlingen.

Vad är fibromyalgi?
Fibromyalgi syndrom är ett kroniskt ryggsmertsyndrom i mjukvävnaden som uppträder av sömnstörningar, utbredd smärta och ömhet i musklerna, överdriven trötthet, trötthet och morgonfängelse. Det manifesterar sig med extrem känslighet, särskilt vid vissa punkter i kroppen. Fibromyalgi syndrom som ses hos 3% av befolkningen påverkar patienternas livskvalitet negativt.

Fibromyalgi, den näst vanligaste sjukdomen i reumatiska sjukdomar, är tre gånger mer vanlig hos kvinnor än hos män.

Forskning visar att det finns cirka 1,3 miljoner patienter med fibromyalgi i vårt land. Möjligheten att jämföra fibromyalgi symptom med olika sjukdomar är mycket hög. Även om klagomålen om fibromyalgi minskas om rätt diagnos inte kan göras är risken att återuppta efter ett tag för högt. Obehandlad orsakar en minskning av livskvaliteten och förlust av arbetskraft.

Vad är indikationen på fibromyalgi?
Symtom är kroppens känslighet som ses på vissa ställen längs det viktigaste symptomet, men inte väldigt skarpt. Utöver detta uppenbarar sig speciellt smärta och morgnar genom svår uppvaknande. Stiffhet vid andning och tinnitus är också en indikation på den största fibromyalgi.

Personer med fibromyalgi har en speciell karaktär!
Deras förväntningar är mycket höga, perfektionism, mycket rigorösa, och emotionella tillstånd förändras mycket snabbt. Spänningen hos dessa människor kommer sannolikt att öka tidens smärta. I synnerhet kan indikationen av fibromyalgi jämfört med midjans och nacksmärta, kronisk trötthetssyndrom, depression, hypotyroidism och sömnstörningar listas enligt följande:

Eventuell smärta kan upptäcka mer än normalt.
De icke-smärtsamma stimulanserna känns också som smärta.
Stinkande känsla och domningar i händer och fötter
Palpitation
Utstrålning mot utstoppning
Förstoppning, diarré och gasklapp
Depressionstillstånd
Minnesproblem
Tröttsamhet på dagen
Känsla vaken utan vila
Minskad sömnkvalitet
Allmän känslighet på grund av smärtlindring på grund av noniseptiva stimuli
Koncentrationsbrist, svårigheter att lära Nya saker
Ödemkänsligheten varierar beroende på personen
30-50% av patienterna har gemensam hypermobilitet.
Tendensen att spola, som är begränsad till kroppens övre del
Extrema känslighet från vissa punkter i kroppen anses också vara den mest uppenbara egenskapen hos denna sjukdom.
Se upp för de som är känsliga och exakta!
Det är inte känt exakt varför syndromet utvecklas. I undersökningarna; sömnstörningar, nedsatt smärtuppfattning, obalans av de ämnen som kallas neurotransmittorer i centrala nervsystemet, nedsatt nervsystem och hormonell system, nedsatt muskel- och muskelfunktion, öververkningar av sympatiska systemet.

Men människor med detta syndrom har några gemensamma egenskaper. Professor Ferda Ozdemir, “Det är sjukdomen hos känsliga människor, de som drabbas av allt, de som har hög förväntning från dem, perfektionister, mycket noggranna och vars känslomässiga tillstånd förändras mycket snabbt. “Dessa människors stress kommer sannolikt att öka sin smärta,” säger han.

Nya tillvägagångssätt vid behandling av fibromyalgi
Fysisk terapi rehabiliteringsexpert Dr. Ferda Özdemir förklarar nödvändigheten av behandling för att kontrollera fibromyalgi:

1- Utbildning av både patienten och hans släktingar
Som med alla kroniska sjukdomar ligger patienten i centrum för behandlingen av fibromyalgi. Av denna anledning är patienten och hans / hennes släktingar skyldiga att vara informerade och utbildade för att nå effektiva resultat. Under de senaste åren har utbildningsprogram som heter “Fibromyalgia School” som täcker teoretiska och övningsapplikationer utomlands och i vårt land för patienters och omgivarnas skull hjälpt behandlingssuccesen att uppnå mer varaktiga resultat.

2- Aktiv läkemedelsbehandling med nyutvecklade medel
Vid medicinbehandling; vanligtvis muskelavslappnande medel, smärtstillande medel, antidepressiva medel, sömnsreglerande läkemedel, mineraler och antioxidant vitaminer appliceras. Professor Dr. Ferda Ozdemir påminner oss om att gabapentinderivat under senare år också har kunnat få effektiva resultat från läkemedel. Det är också känt att många av de droger som testas vid behandling av fibromyalgi är framgångsrika.

3- Fysioterapiapplikationer
Fysioterapiapplikationer har en viktig plats vid behandling av sjukdomen. Hot packs, djupa värmare och elektriska strömmar som är smärtstillande kan ge positiva resultat. Professor Dr. Ferda Özdemir påminner också om att metoder som magnetfält och kryoterapi som ännu inte har gått in i fysioterapins rutinmässiga tillämpningar ger mycket effektiva resultat på fibromyalgi.

4- Noggrann och regelbunden motion
Övning visas som ett av de väsentliga delarna av både bot och vård. Patienter ser begränsad nytta av andra terapier om de inte utövas. Avkoppling och stretching övningar, gemensamma motion-övningar, pilates, vandring, simning och cykling är bland alternativen. Det är också av största vikt att träningsprogrammen är ordnade enligt patienten. Dessutom är tre gånger i veckan nödvändigt för att få effektiva resultat.

5- Vattenläkningskraft
Spabehandling i fibromyalgi syndrom är fördelaktigt på grund av dess egenskaper, såsom temperatur, mineralinnehåll och radioaktivitet. Bubbelpoolar med vatten, högtrycksduschar gör detta bidrag ännu starkare. Det föreslås att 21 sessioner ska bibehållas för positiva effekter från kapslarna.

6- Inte sollös!
Den värme som krävs, ultraviolett effekt och solbad, ger långvarig lindring hos många patienter. Av denna anledning, på sommaren, när patienterna har möjlighet att sola och bada, ses betydande förbättringar jämfört med vintermånaderna. Det är viktigt att inte bara utvärdera sommar solsken, men också vinter solsken möjligheter.

Orsaker till fibromyalgi
Även om orsaken till fibromyalgi inte är känd, visar forskning att genetiska faktorer är mycket viktiga. Följaktligen är personer med fibromyalgi i första graden släktingar 8 gånger mer benägna att utveckla denna sjukdom. Samtidigt är miljöfaktorer också en av de viktiga orsakerna till fibromyalgi syndrom. Fysiska och känslomässiga traumor, särskilt under barndomen, anses vara viktiga riskfaktorer för fibromyalgi.

Fibromyalgi är också en psykologisk störning. Fibromyalgi är mycket vanligare hos personer med depression, sömnlöshet och hög ångest. Fibromyalgi syndrom (mjukvävnadsreumatism), som är vanligare hos kvinnor mellan 25 och 55 år, kan ses hos män och barn. Sjukdomen är mer utbredd, speciellt hos dem som ligger över den genomsnittliga utbildningsnivån och den ekonomiska nivån.

Perfektionistiska och arbetslösa personlighetsdrag kan också vara orsak till fibromyalgi. Fibromyalgi ses ofta i yrken som journalistik, arkitektur, finanssektor. Dessutom ses fibromyalgi hos personer som inte gillar arbete. Olycka är en faktor som ökar smärta, de som inte är nöjda med det arbete de gör har minst risk att bli fibromyalgi såväl som de som arbetar i stressiga jobb.

I allmänhet innefattar orsakerna till fibromyalgi sömnstörningar, smärtuppfattningsstörning, obalans av substanser som kallas neurotransmittorer i centrala nervsystemet, nedsatt nervsystem och hormonella system, nedsatt muskel- och muskelfunktioner, överarbete av sympatisystemet.

Vilken läkare ska gå för fibromyalgi?
Diagnosen fibromyalgi bör inte erkännas om patienten inte är godkänd till reumatologistspecialisten för ett fullt utrustat sjukhus och till fysioterapienheter för behandling. En tvärvetenskaplig behandling används för fibromyalgi, en mycket komplex sjukdom. Psykologer och sjukgymnaster kan också stödjas av många grenar.

Hur är diagnosen fibromyalgi gjort?
Diagnos av fibromyalgi är baserad på patientens historia, sjukdomssymtom och fysisk undersökning. Klagomål och symptom bör fortsätta i tre månader för diagnos av fibromyalgi. I fibromyalgiundersökningen bestäms huruvida dessa smärtsamma punkter är närvarande i omkring 11 av de 18 känsliga punkterna i kroppen som kallas anbudspunkten. Vid dessa referenspunkter anses patientens överkänslighet som ett tillstånd för initiering. Vi bör inte förvänta oss att fibromyalgi bara visas i blodprov. Dock kan blodprov behövas för differentiell diagnos. Fibromyalgi, som ofta förväxlas med andra sjukdomar, studier för att förhindra denna störning är av stor betydelse.

Hur man behandlar fibromyalgi
Stabilitet är mycket viktig vid behandling av fibromyalgi. Om den korrekta diagnosen inte är gjord, initieras behandling av en annan sjukdom och patienten kan uppleva ytterligare problem vid onödig narkotikabyrå. Detta medför också att fibromyalgi blir kronisk. Att ständigt byta läkare, minska behandlingen vid blödningen och söka olika behandlingar påverkar negativt behandlingen av fibromyalgi. I fibromyalgi, som kan behandlas med medicinering, är det mycket viktigt att göra behandlingen särskilt hållbar.

Fibromyalgi patienter behöver göra vissa förändringar i deras dagliga liv förutom läkemedelsbehandling. Stress är den viktigaste nyckeln till ett decentraliserat, regelbundet liv, balanserad kost och regelbunden sömnbehandling. Så länge kroppen inte kan vila, kommer personen att överreagera till och med den minsta sak som han eller hon kan stöta på i vardagen.

Den viktigaste principen vid behandling av fibromyalgi är samarbete mellan patient och läkare. Bland de behandlingsalternativ som kan tillämpas på individen, kan en eller alla PRP-applikationer, fysioterapi och rehabiliteringsmetoder användas tillsammans. Det är mycket lättare att eliminera fibros (smärtsamma muskelnoder), vilket är den främsta orsaken till fibromyalgi de senaste åren, särskilt med PRP. Vissa fysioterapialternativ som kan förändras beroende på personen i behandlingen av fibromyalgi är;

Regionala insprutningar,
ozonbehandling,
elektroterapiapplikationer (Tens, Ultrasonics, Enterfrenial Currents, Biofeedback, Hvgs),
Temperaturmedel,
Vävnadsmassage,
Klassisk Massage,
Sträckningsavslappningsträning
Prp (Trombocyt Rich Plasma),
Nöralterapi,
Proloterapi,
Manipulation.
Fibromyalgi övningar
Fibromyalgi övningar är en av de viktigaste delarna av behandlingsprocessen. Efter en tröttsam och stressig arbetsdag bör du spendera tid på att göra sport minst 3 gånger i veckan. Speciellt arbeta långa timmar vid skrivbordet och inaktivitet påverkar musklernas utveckling negativt. Tack vare sporten fungerar både musklerna och mår bra. Det bör inte glömmas att det inte är möjligt att behandla denna sjukdom endast med medicinering.

Målet vid behandling av fibromyalgi är att förbereda behandlingsalternativ för personer som drabbats av fysiska och socialt belastade personer med smärta och trötthet. Smärtstillande läkemedel och muskelavslappnande medel föredras vid medicinering. Men förutom läkemedelsbehandling är patientutbildning också viktigt. Det bör inte glömmas bort att klagomål om lång sittande, stående, stress, lång skrivning, tyngdlyftning, arbetande armar i spänningsposition bör komma ihåg.

Med övningar för fibromyalgi ökas tillståndet, trauma och yttre skadliga stimuli reduceras och smärtsykeln bryts. Fibromyalgi patienter speciellt aerobics, kroppshållning, stretching, pilates, yoga och simning övningar är mycket viktigt att göra. Dessutom är fysiska terapier som heta behandlingar, elektriska simuleringar, spa och massage mycket effektiva. Även om fibromyalgi patienter är svåra att träna, när de börjar mildt och fortsätter lätt, finns det en stor ökning av livskvaliteten.

Användning av fibromyalgi läkemedel
Fibromyalgi ska behandlas separat för varje patient. Drogbehandlad fibromyalgi kan också vara skadlig under lång tid. Antidepressiva gruppmediciner kan också användas i fibromyalgi syndrom. Dessa läkemedel är bra för både sömn och kronisk smärta. Men långvarig användning av dessa läkemedel kan orsaka missbruk hos människor.

Detta medför att fibromyalgi är obehandlad. Psykiatriska läkemedel bör endast användas vid comorbid psykisk störning. Uppmärksamhet bör ägnas åt njure, mag- och blodtrycksproblem vid användning av smärtstillande medel som används för fibromyalgi smärta.

Var försiktig med att skydda dem från fibromyalgi!
Även om fibromyalgi inte är en livshotande sjukdom, bör den följas noggrant eftersom den påverkar livskvaliteten. Läkarkontroll är väsentlig tills behandling förbättras med långvariga fibromyalgifyndigheter. För att skydda mot fibromyalgi är det nödvändigt att uppmärksamma dessa.

Det är mycket viktigt att träna regelbundet. Aktiviteter som avslappningsövningar, sträckningsövningar, konditionsträning, låg intensitet, simning och cykling, vatten aerobics är särskilt användbara.
Läkemedel som används för att behandla fibromyalgi är att minska smärta, för att reglera sömn och att behandla depression. Antidepressiva medel, smärtstillande medel, sömnstyrare och muskelavslappnande medel används inte nödvändigtvis för läkarkontroll.
Innan du sover ska du undvika te, kaffe, alkohol, cola.
Varm behandling, djupa värmare och elektrisk stimulering, massage och spabehandlingar rekommenderas för behandling av fysioterapi. 
Varm och torr luft kan vara bra för fibromyalgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *